Ubój zwierząt na użytek własny –

informacja dla rolników z powiatu tomaszowskiego

Ubój zwierząt w gospodarstwie z przeznaczeniem na użytek własny podlega przepisom rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny (tekst jedn. Dz. U. z 2021 r., poz. 2059). Zgodnie z § 4 ust. 1 ww. rozporządzenia, w przypadku uboju w gospodarstwie (z wyłączeniem drobiu i zajęczaków), posiadacz zwierząt co najmniej na 48 godzin przed dokonaniem uboju zwierząt informuje powiatowego lekarza weterynarii, właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju, o zamiarze jego przeprowadzenia. Informację tę należy przekazać do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Tomaszowie Mazowieckim lub urzędowemu lekarzowi weterynarii, który będzie przeprowadzał badanie na obecność włośni.

Powyższa informacja musi zawierać:

- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddawanych ubojowi, gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,

- numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia, a w przypadku uboju świń numer siedziby stada

- miejsce i termin uboju, imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju

- inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym, w szczególności numer telefonu informującego lub adres poczty elektronicznej

                - datę urodzenia i liczbę stałych siekaczy wyrżniętych z dziąsła -  w przypadku owiec i kóz

            - wskazanie, że dotyczy uboju zwierząt, o którym mowa w § 2 ust. 3 – w przypadku uboju, o którym mowa w tym przepisie

Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa muszą być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt a także o przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz przepisach o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.

Uśmiercanie i działania związane z uśmiercaniem przeprowadzane są wyłącznie przez osoby posiadające odpowiedni poziom kwalifikacji, aby wykonywać te czynności, nie powodując u zwierząt jakiegokolwiek niepotrzebnego bólu, niepokoju lub cierpienia.

Oznacza to, że ubój przeprowadzić może wyłącznie osoba posiadająca niezbędne kwalifikacje. Kwalifikacje te zostały określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 września 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt.

W przypadku uboju bydła do dwunastego miesiąca życia, urodzonego w państwach lub w regionach o kontrolowanym oraz nieokreślonym ryzyku występowania gąbczastej encefalopatii bydła (BSE), owiec lub kóz powyżej 12 miesięcy lub owiec lub kóz, które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła, informacja o której mowa w ust. 1, jest przekazywana w formie pisemnego powiadomienia zawierającego dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka - SRM (zgodnie z rozporządzeniem (WE) 999/2001) z dnia 22 maja 2001 r. i rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009 z dnia 22 października 2009 r.

Wzór powiadomienia o zamiarze przeprowadzenia uboju bydła do dwunastego miesiąca życia, urodzonego w państwach lub w regionach o kontrolowanym oraz nieokreślonym ryzyku występowania gąbczastej encefalopatii bydła (BSE), owiec lub kóz powyżej 12 miesięcy lub owiec lub kóz, które mają stały siekacz wyrżnięty w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny zawarty jest w załączniku 1. Wypełnione powiadomienie należy przekazać do Powiatowego Inspektoratu w Tomaszowie Mazowieckim bądź wypełnić na miejscu w siedzibie Inspektoratu.

Materiał szczególnego ryzyka stanowią:

1.   U owiec i kóz do 12 miesiąca życia – śledziona i jelito kręte, powyżej 12 miesiąca życia – śledziona, jelito kręte, czaszka łącznie z mózgiem, oczami, rdzeń kręgowy.

Dokument handlowy, będący dowodem przekazania materiału SRM do utylizacji w uprawnionym do tego zakładzie utylizacyjnym, należy na wypadek kontroli przechowywać przez okres dwóch lat.

Najbliższe zakłady utylizacyjne lub zbiornice uprawnione do odbioru materiału kategorii 1 (SRM) na terenie województwa łódzkiego:

·         Jasta Danielów - nr telefonu: 44 681 75 86

·         Boguszewski Mirosław- Rawa Mazowiecka - nr telefonu: 692484829

Ponadto, zgodnie z § 7 rozporządzenia MRiRW w sprawie wymagań weterynaryjnych przy uboju na użytek własnymięso poddaje się badaniu na obecność włośni jedną z metod określoną w:

załączniku I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/1375 z dnia 10 sierpnia 2015 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włośni (Trichinella) w mięsie (Dz. Urz. UE L 212 z 11.08.2015, str. 7 z późn. zm.) w przypadku mięsa świń poddanych ubojowi;

w załączniku I i III do rozporządzenia nr 2015/1375 -  w przypadki mięsa nutrii poddanych ubojowi oraz dzików odstrzelonych, w celu produkcji mięsa

Próbki do badania mięsa posiadacz mięsa musi dostarczyć do urzędowego lekarza weterynarii. Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych nie może zostać spożyte ani przetworzone przed uzyskaniem zaświadczenia o przeprowadzeniu badania próbek mięsa. Zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu próbek mięsa na obecność włośni należy przechowywać na wypadek kontroli przez okres dwóch lat.

KARY PIENIĘŻNE

Zgodnie z § 1 pkt 39 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 czerwca 2017 r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenie przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2017.1182), za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny przewidziana jest kara pieniężna w wysokości od 100 do 2000 zł.

Ponadto, w przypadku stwierdzenia naruszenia przepisów o ochronie zwierząt poprzez przeprowadzanie uboju przez osoby nie posiadające odpowiednich kwalifikacji, sprawa będzie musiała zostać przekazana organom ścigania.

Niezależnie od powyższego, w celu pozyskania mięsa na użytek własny, rolnik może przekazać zwierzę do uboju w najbliższej rzeźni, która przeprowadza tzw. „uboje usługowe”. Mięso zostanie wówczas w rzeźni poddane badaniu poubojowemu, mięso wieprzowe również badaniu na obecność włośni metodą wytrawiania. Jest to jednocześnie jedyna możliwość pozyskania mięsa w przypadku, jeśli rolnik nie jest w stanie zapewnić, aby ubój w gospodarstwie przeprowadzony został przez osobę posiadającą właściwe kwalifikacje.

 

Załączniki:
PlikOpisZałączającyRozmiarPobieranieZamieszczono
Pobierz plik (Wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa na użytek własny.pdf)Wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa na użytek własny.pdf Maciej Ołubek134 kB1562022-09-26 08:32
Pobierz plik (Załącznik nr 1-powiadomienie.PDF)Załącznik nr 1-powiadomienie.PDF Maciej Ołubek157 kB1092022-09-26 08:31